Водата на Водолея - Стоянов, Цветан (Acta Nova Humanistica: A Journal of Humanities Published by New Bulgarian University, 2025)
Образец на късната философска и есеистична проза на Цветан Стоянов, изповедално насочен към природата, отчуждението, лудостта и старостта, независимо че авторът едва е навършил 39 години. В центъра на това философско есе е понятието спокойствие, ключово за Цветан-Стояновата мисловна нагласа (срв. неговата повест „Над твоя дом спокойствие“ (1967), където заглавието е цитат от стихотворение на Николай Лилиев). Текстът е от 1969 г. и не е завършен, въпреки съществуващите множество ръкописни варианти. Машинопис от архива на Цветан Стоянов, собственост на ©Тони Николов. Публикува се за първи път.