Краят на митовете. Фантастична история в шестнадесет сцени - Стоянов, Цветан (Acta Nova Humanistica: A Journal of Humanities Published by New Bulgarian University, 2025)
Иронична проза от 1959–1960 г. Първа част от написаните от Цветан Стоянов две сцени за „залеза на античните богове при социализма“, където на „олимпийците“ се налага да бъдат приобщени със сила в трудово-производителна кооперация (ТПК). Алюзия за съдбата на „чуждите хора“ при „народната власт“, предхождаща есето „Орфей. Бълнуване с митология“(1963). Машинопис от архива на Цветан Стоянов, собственост на ©Тони Николов. Публикува се за първи път.